722K Sound Issue

Discussion in 'DISH Network Support Forum' started by ClarkGable, Sep 30, 2019.

  1. ClarkGable

    ClarkGable Topic Starter SatelliteGuys Guru

    Joined:
    May 23, 2010
    Posts:
    144
    Likes Received:
    28
    Location:
    NW Ohio
    Just wondering if anyone else using older receivers has experienced this....

    We have a refurb 722K that Dish sent to replace a dead unit earlier this year. Twice within the past month, the sound stopped working. On one occasion, the DVR was recording a show. The sound was fine on what was recorded, but we could not get sound on any live channel. A reset fixed it until late last night.

    Same thing happened as my wife was watching on TV2 (so not likely an HDMI issue). She said that after the 3:00 AM guide update, the sound was back.

    Software version is L924. Any ideas? Upgrading to the Hopper Duo is not an option due to increased monthly cost for a Joey on TV2.

    Thanks!
     
  2. DISH Support

    DISH Support OFFICIAL DISH SUPPORT Staff Member DISH DIRT TEAM!

    Joined:
    Jun 6, 2019
    Posts:
    302
    Likes Received:
    383

    Good morning, ClarkGable! I am sorry to hear you are having these sound issues with your 772K receiver. I would love to check a few things to see what could be causing this and what options we have available to get it resolved. When the sound went out both times, was it during the same time of day (specifically during Primetime programming)? --Sam F
     
  3. ClarkGable

    ClarkGable Topic Starter SatelliteGuys Guru

    Joined:
    May 23, 2010
    Posts:
    144
    Likes Received:
    28
    Location:
    NW Ohio
    Thanks for your help, Sam. While the first occurrence was during prime time, last night's incident was very late. My wife had trouble sleeping, so she turned on TV2 around 2:30 AM and there was no sound. Sound (on TV1 HDMI) was fine when we went to bed around 10 PM.
     
  4. DISH Support

    DISH Support OFFICIAL DISH SUPPORT Staff Member DISH DIRT TEAM!

    Joined:
    Jun 6, 2019
    Posts:
    302
    Likes Received:
    383
    You are most welcome and that does seem strange. We would love to investigate this further to find the perfect solution so you can get back to enjoying your DISH service with full sound. You can reach out to our Chat Technical Support teams by clicking this link: Request Rejected and they will be able to access your account and equipment information. -- Sam F
     
  5. rdagw

    rdagw Member

    Joined:
    Sep 2, 2013
    Posts:
    8
    Likes Received:
    1
    Location:
    greenville,pa.
    I have some what the same problem except my vip222k freezes. If I take the daily update it will freeze about 7-10 times in a day. Normal reset don`t do much, if I unplug it several times it will quit freezing. If I cancel the update it works great, until I forget to cancel the update, them we start all over. I think they are sending something with the update to make this happen. Their way to get you into the hoppers.
     
  6. HipKat

    HipKat SatelliteGuys Master Pub Member / Supporter

    Joined:
    Aug 25, 2017
    Posts:
    5,411
    Likes Received:
    8,878
    Location:
    Pekin, IL
    I see a Hopper in both of your futures.....
     
  7. rdagw

    rdagw Member

    Joined:
    Sep 2, 2013
    Posts:
    8
    Likes Received:
    1
    Location:
    greenville,pa.
    That`s what they want.
     
    satjay likes this.
  8. HipKat

    HipKat SatelliteGuys Master Pub Member / Supporter

    Joined:
    Aug 25, 2017
    Posts:
    5,411
    Likes Received:
    8,878
    Location:
    Pekin, IL
    At some point, staying with Dish will mean a Hopper or Wallys. I look at it this way. You can sing that new contract now or you can sign it later lol
     
    satjay, peggy97850 and charlesrshell like this.
  9. dare2be

    dare2be SatelliteGuys God Lifetime Supporter

    Joined:
    Jul 15, 2011
    Posts:
    12,115
    Likes Received:
    6,638
    Location:
    FL
    The later the better. :)
     
    satjay and TheKrell like this.
  10. edisonprime

    edisonprime SatelliteGuys Pro

    Joined:
    Dec 12, 2012
    Posts:
    2,330
    Likes Received:
    696
    Location:
    55901
    I should SING the contract? Yeah, I’ll sing out loud the words in the contract! What kind of tune should I put it to? Sorry, dumb joke!
     
    HipKat likes this.
  11. HipKat

    HipKat SatelliteGuys Master Pub Member / Supporter

    Joined:
    Aug 25, 2017
    Posts:
    5,411
    Likes Received:
    8,878
    Location:
    Pekin, IL
    The later you sign, the later you're tied to it
     
  12. rdagw

    rdagw Member

    Joined:
    Sep 2, 2013
    Posts:
    8
    Likes Received:
    1
    Location:
    greenville,pa.
    No contract for me, I buy my own receiver. I have had dish for about 20 years and I do real good with the loyalty people. I have the up front money but with the money I save over a 2 year contract dish pays for my receivers plus money in my pocket.
     
  13. Bobby

    Bobby Publican Supporting Founder

    Joined:
    Sep 7, 2003
    Posts:
    56,802
    Likes Received:
    10,235
    Location:
    Rohnert Park, CA
    and what money do you save besides whatever tax you may pay on those owned receivers. Your monthly cost is exactly the same whether it be owned or leased.
     
    HipKat and peggy97850 like this.
  14. rdagw

    rdagw Member

    Joined:
    Sep 2, 2013
    Posts:
    8
    Likes Received:
    1
    Location:
    greenville,pa.
    Not if you are in a contract.
     
  15. rdagw

    rdagw Member

    Joined:
    Sep 2, 2013
    Posts:
    8
    Likes Received:
    1
    Location:
    greenville,pa.
    example If you and I get the same programming for lets say $100.00. You are in a contract for 2 years at 100 a month, I am not in a contract and can negotiate to 75 a month. So 25 in savings more than pays for receiver over 2 years. I got premium channels for free or 6 months at half off for years.
     
  16. Bobby

    Bobby Publican Supporting Founder

    Joined:
    Sep 7, 2003
    Posts:
    56,802
    Likes Received:
    10,235
    Location:
    Rohnert Park, CA
    and I can call and negotiate a price even while under contract.
     
  17. JSheridan

    JSheridan Full Time Resident Pub Member / Supporter Lifetime Supporter

    Joined:
    Feb 16, 2008
    Posts:
    8,412
    Likes Received:
    9,069
    Location:
    USA
    The 'contract price' is usually a promotional deal that often saves more than your $25 per month.
     
    HipKat, charlesrshell and Bobby like this.
  18. CommsGuru

    CommsGuru Member

    Joined:
    Saturday
    Posts:
    9
    Likes Received:
    2
    Location:
    Charles Town, WV
    I've had problems with missing sound on SD channels. For the past week, the problem has escalated to frozen video on startup. I am using the HDMI interface, and I found a work around. I can change the input on my TV from HDMI 1 (Hopper) to HDMI 2 (unused) then back to HDMI 1. It restores all the features. This also provides recovery when I change to an SD channel and I get no sound.
    HDMI is a complex interface with a negotiation for video type and sound parameters. If the negotiation gets locked up, the TV will use the last successful negotiation which can result in no sound or no video or neither. Changing the HDMI input forces the negotiation to reset and restart.
    My Toshiba TV is 8 month old. It worked fine for 8 month minus a week. Clearly, it is not the TV. It appears to me (as an Engineer with 40 years experience developing communication hardware, software and network architecture) to be a software bug introduced in the Sept. 29, 2019 Hopper update. It could be earlier since I am not sure when the SD sound problem started. I don't watch much SD TV.
    I have an appointment with a Dish TV tech tomorrow.
     
  19. JSheridan

    JSheridan Full Time Resident Pub Member / Supporter Lifetime Supporter

    Joined:
    Feb 16, 2008
    Posts:
    8,412
    Likes Received:
    9,069
    Location:
    USA
    Have you tried turning off HDMI-CEC?
     
    TheKrell and charlesrshell like this.
  20. TheKrell

    TheKrell A mighty and noble race originating on Altair IV. Pub Member / Supporter

    Joined:
    Jan 4, 2007
    Posts:
    25,135
    Likes Received:
    17,939
    Location:
    Fairfax, VA
    Is there a setting for that on a J3? This might help my situation with the perverse one-power-button 54 remote.
     

Separate names with a comma.

More...