Mercury II acting strange

Status
Please reply by conversation.
T

TiminMb

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Sep 10, 2005
700
0
Winnipeg, Manitoba
My Mercury II is acting up. It did this on the first day I got it, but quit doing it after I deleted some channels.

I recently added about 40 more channels manually. Now on that satellite, it freezes up and resets sometimes when I change channels, or press on of the buttons.

It is also very slow when I switch from one TP to another. Its like it has to process something internally, but once its on that TP you can quickly change channels to another channel on that TP. But if you switch to another TP channel, it takes long to respond and show a pictures (approx 5 seconds), but then is quick again when you switch to another channel on that same TP.

Any ideas?

I've backed up my channels and done a factory reset, to no avail.
 
brentb636

brentb636

SatelliteGuys Pro
Jun 24, 2006
4,278
6
5 miles N of Saugatuck, Mi
If you restore factory defaults, and set up just one satellite, does it still act up ? I'm wondering whether you have so many channels that there is a memory problem. Maybe deleting entire satellites with all their tp's might clear it up, in that case.
 
TRG

TRG

SatelliteGuys Pro
Pub Member / Supporter
Jul 19, 2007
3,603
3,086
Albuquerque, NM
You might want to recheck the settings on the extra channels you entered manually. I find that Symbol Rate is a bit finicky sometimes. And as Brent mentioned delete any unnecessary channels to free up some memory.
 
SatelliteAV

SatelliteAV

SatelliteGuys Master
Lifetime Supporter
Sep 3, 2004
6,486
184
Roseville, CA
Are you running original Firmware or has it been upgraded to the latest Factory Firmware?

There are several TPs that will cause the receiver to act sluggish with the original firmware. A quick upgrade is all that your receiver may need!
 
Keith Brannen

Keith Brannen

SatelliteGuys Pro
Jun 2, 2006
1,978
775
Southwestern Ontario
As others have noted, it may be partially a memory problem. I would also check some of the satellites and delete any transponders that were just feeds. Satellites like AMC6 (72), H2 (74), AMC5 (79), and G11 (91) get bloated very fast. For example, on H2 (74) delete all transponders but the ONN transponder.

As far as the slowness in switching between transponders on the satellite with the manually entered channels, it sounds more like the transponder frequency isn't quite right so it is taking the receiver a few seconds to compensate to the correct frequency. Have had that problem before myself. Usually an adjustment of 1 or 2 points can correct the problem (I check using the TP scan to see how fast the receiver locks on the frequency and adjust accordingly). Of course, then the problem might be that you have to manually re-enter in the channels again!
 
SatelliteAV

SatelliteAV

SatelliteGuys Master
Lifetime Supporter
Sep 3, 2004
6,486
184
Roseville, CA
I don't believe that TiminMb has a Glorystar system. If his receiver has the original Fortec Star firmware, it is know to have issues with scanning transponders with non-compliant DVB Transport Streams.

If we load the latest factory firmware, do we lose the Glorystar features?
 
T

TiminMb

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Sep 10, 2005
700
0
Winnipeg, Manitoba
I checked the S/W version and its 1.06. Is that the best and bug free?

Don't let this minor glitch make anyone think the Mercury II is a bad receiver. Its just the opposite. This is a very good receiver with extremely well designed features for scanning and editing. I'd highly recommend it.
 
T

TiminMb

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Sep 10, 2005
700
0
Winnipeg, Manitoba
Re: null model hookup. Do they have serial ports on modern computers anymore? I thought they were all usb now? The Fortec sight says to use a null model cable with female to female ends. There is a nine pin female plug on the back of my computer. Is that likely serial? I guess I need a null modem cable with male ends then. Sound right? I"m sure they have them at all those computer stores around here that cater to sat hackers.
 
brentb636

brentb636

SatelliteGuys Pro
Jun 24, 2006
4,278
6
5 miles N of Saugatuck, Mi
You are correct, that 9 pin D-shell connector is com1: . I got a null modem cable with my Merc, maybe you did , too? and it's stashed somewhere ?

:)
 
TRG

TRG

SatelliteGuys Pro
Pub Member / Supporter
Jul 19, 2007
3,603
3,086
Albuquerque, NM
Re: null model hookup. Do they have serial ports on modern computers anymore? I thought they were all usb now? The Fortec sight says to use a null model cable with female to female ends. There is a nine pin female plug on the back of my computer. Is that likely serial? I guess I need a null modem cable with male ends then. Sound right? I"m sure they have them at all those computer stores around here that cater to sat hackers.

Most nine pin serial ports on a computer are male. If you bought your receiver new it should come with a cable. Most any computer store or radio shack should be able to set you up though. Sounds like you might need male on one end (computer) and female on the other (STB).
 
Tron

Tron

SatelliteGuys Master
May 6, 2005
6,599
33
Metro New Orleans, LA
If the port on the rear of the computer is a female DB connector, chances are that its a female DB15 used for VGA, not a DB9 serial connector. As TRG stated, the serial port should be male.
 
T

TiminMb

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Sep 10, 2005
700
0
Winnipeg, Manitoba
Maybe I'll have to use an old computer that definately has a serial port. I'm wondering if they started eliminating them after introducing all those USB ports?
 
phlatwound

phlatwound

SatelliteGuys Pro
Lifetime Supporter
Dec 25, 2007
3,268
229
Goosapeak Junction
I don't know much about this stuff but you might check into a USB to serial adapter?
 
kingjeste

kingjeste

SatelliteGuys Family
Pub Member / Supporter
Jun 23, 2008
59
3
Ohio
acting up

This is the same thing my FS Mercury II did when i first got it.. i thing the unit does have an memory problem.. or they need to back to drawing board with this one.. i had to add just 5 SATs or the thing starts to act slow or freak out and delete all my channels.. happen to me. atleast 3 times already.. not like'n this unit at all. will not get another fortec star product.. will go wth another much better unit.. has firmware v1.53 latest..
 
Status
Please reply by conversation.

Similar threads

C
  • Locked
Replies
5
Views
1K
Anole
Anole
M
  • Locked
Replies
3
Views
1K
Mr Tony
M
Sadoun
Replies
22
Views
3K
Woofle
W
iafirebuff
  • Locked
Replies
19
Views
2K
netdvn
N
E
  • Locked
Replies
3
Views
2K
Mr Tony
M

Users Who Are Viewing This Thread (Total: 0, Members: 0, Guests: 0)

Latest posts

Top