1. Another Team Summit in the books!

    Thanks to the generosity of a number of our members SatelliteGuys will be covering DISH Networks Team Summit Event from Phoenix, Arizona!

    CLICK HERE for our Team Summit 2019 Coverage!

    CLICK HERE to see our 2019 DISH Team Summit Recap Video! Thanks for being part of SatelliteGuys!
    CLICK THE X IN THE TOP RIGHT CORNER OF THE BOX TO DISMISS THIS MESSAGE
    Dismiss Notice

Problem with H&I - SES 1

Discussion in 'C-BAND Satellite Discussion' started by TheBUDGuy, Dec 12, 2015.

  1. TheBUDGuy

    TheBUDGuy Topic Starter SatelliteGuys Family

    Joined:
    Jun 17, 2015
    Posts:
    118
    Likes Received:
    30
    Location:
    Lexington, KY
    I used to get H&I at 72% signal quality. Now recently, the signal has dropped. Now, I've also noticed that the signal will completely drop a few times. Like today, the signal will jump from 62% to 60% to 58% to 8% or 0%. This just keeps happening. No other channels on SES 1 have this problem. All other come in fine. What may be the problem?
     
  2. fred555

    fred555 Pub Member
    Lifetime Supporter

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Posts:
    7,930
    Likes Received:
    6,834
    Location:
    77W
    I noticed the same thing over the past few days. I deleted the channel and did a rescan.
    Still cutting out. All other channels on 101W are fine for me too on my 10 footer.
    I would think now it has to be a technical issue out of our control.
     
  3. fred555

    fred555 Pub Member
    Lifetime Supporter

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Posts:
    7,930
    Likes Received:
    6,834
    Location:
    77W
    I was going to check here this morning for a spectrum plot to further diagnose the issue:
    https://satsignature.com/plot/america/ses-1

    But C band is down right now. Anyone else have their own plot?
    Heroes seems worse this morning. Got to have my morning Rat Patrol and Combat!
     
    #3 fred555, Dec 13, 2015
    Last edited: Dec 13, 2015
  4. Magic Static

    Magic Static FTA Geek
    Staff Member HERE TO HELP YOU! Lifetime Supporter

    Joined:
    Oct 12, 2010
    Posts:
    6,516
    Likes Received:
    3,485
    Location:
    Montana
    Probably a tweak thing. As the satellite moves around in it's designated area you may notice changes in signal. Right now I have H&I, Movies!, and Decades @ 99% and ME is weaker than normal
     
    fred555 likes this.
  5. fred555

    fred555 Pub Member
    Lifetime Supporter

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Posts:
    7,930
    Likes Received:
    6,834
    Location:
    77W
    Thanks!
     
  6. fred555

    fred555 Pub Member
    Lifetime Supporter

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Posts:
    7,930
    Likes Received:
    6,834
    Location:
    77W
    Can you watch H&I for a while? The Q is excellent for me, it just cuts out briefly every 5-10 minutes or so.
    So far I tweaked elevation, azimuth, FD and skew. I even replaced the lnbf. My 101W LNBF is the center one, dedicated to this sat. This was also done right at the dish with a different receiver than in the house.
     
  7. Magic Static

    Magic Static FTA Geek
    Staff Member HERE TO HELP YOU! Lifetime Supporter

    Joined:
    Oct 12, 2010
    Posts:
    6,516
    Likes Received:
    3,485
    Location:
    Montana
    I had to turn on a different setup to make sure, but yes, I am having issues with signal continuity. My main setup has FEC errors because they are so close together and they have the same PIDS. I think a signal strength increase has also increased the issue with me. We have been having wind and winter weather past few days so I haven't been paying to much attention to signal problems. But I haven't had a lot. I don't watch H&I very often. Mostly ME and COZI on 99W
     
  8. turbosat

    turbosat SatelliteGuys Master

    Joined:
    Dec 26, 2006
    Posts:
    9,001
    Likes Received:
    74
    Location:
    Oneonta,AL
    Me too0! I mean, My system is doing similar aggravating things on the Movies!, Decades and Heroes channels. ME-tv running fine though. I was about to blame my setup, or the gusty winds today. Must be uplink problems they haven't figured out yet.
     
  9. fred555

    fred555 Pub Member
    Lifetime Supporter

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Posts:
    7,930
    Likes Received:
    6,834
    Location:
    77W
    Yeah, I tweaked and replaced as mentioned in previous post. No good.
    There is also a post on the motorsports site where someone was having issues too.
    I watch H&I A LOT. Rat Patrol, Combat!, 12 O'clock High are my favorite shows.

    Satsig C band still offline.
     
  10. Titanium

    Titanium AI6US
    Lifetime Supporter

    Joined:
    May 23, 2013
    Posts:
    6,130
    Likes Received:
    6,120
    Location:
    Meadow Vista, Northern California
    These channels use the same SID (Service Identification Descriptor) and they are on adjacent frequencies. This is not an issue with commercial receivers that are designed to tune a single transponder. On consumer receivers the combination of the AFT (Automatic Fine Tuning) and the automatic service updating features are a problematic mix.

    Not sure why this problem is happening again, but there is a quick fix. If you want to receive these channels without interruption and break-up, edit each of the channels SID to be an unused value. Example: change the SIDs to 2, 3, 4. Now the receiver will not find another identical SID on an adjacent transponder frequency. Most receivers will not allow the user to change the SID in the install menu, but the SID can be changed on the channel list with a computer.
     
    KE4EST, fred555 and Iceberg like this.
  11. fred555

    fred555 Pub Member
    Lifetime Supporter

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Posts:
    7,930
    Likes Received:
    6,834
    Location:
    77W
    Heroes seems to be behaving itself at the moment.

    Here is my chart:
    Channels that are close in frequency:
    Heroes SID 1 Freq 3952
    Decades SID 1 Freq 3957
    Movies SID 3E7 Freq 3960 <--- I must have changed the SID to 999 to preserve channel name on rescan?

    Then METV:
    Metv SID 1 Freq 3973
    MetV2 SID 2 Freq 3973

    I'm thinking of changing Heroes to SID 3 and Decades to 4. Should that do the trick?
     
  12. Titanium

    Titanium AI6US
    Lifetime Supporter

    Joined:
    May 23, 2013
    Posts:
    6,130
    Likes Received:
    6,120
    Location:
    Meadow Vista, Northern California
    That should do the trick! :D

    Just as long as the 4-5MHz spaced services do not have matching SIDs. MeTV is not a SCPC - Single Channel Per Carrier, but is a MCPC - Multiple Channels Per Carrier (a MUX) with two services and the tables correctly identify the two SIDs.
     
    fred555 likes this.
  13. fred555

    fred555 Pub Member
    Lifetime Supporter

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Posts:
    7,930
    Likes Received:
    6,834
    Location:
    77W

    Thanks, I'm getting ready to do the edit now. Won't be able to report the results right away,
    Heroes is doing OK now that I'm working on it!
     
  14. fred555

    fred555 Pub Member
    Lifetime Supporter

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Posts:
    7,930
    Likes Received:
    6,834
    Location:
    77W
    So far so good, H&I has been steady as a rock all night. The true test will come during daylight hours.
    One thing H&I and Decades has always done, way before this recent glitch, is it would once and a while
    look like it was switching aspect ratios about 5 times back and forth in about a second.
    It would do this about once or twice an hour. So far that issue has not happened either.
     
  15. fred555

    fred555 Pub Member
    Lifetime Supporter

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Posts:
    7,930
    Likes Received:
    6,834
    Location:
    77W
    Oh well, signal went to 0 and back again on H&I two times after last post.
    Not as bad as before but its still doing it. I was able to tweak a little more Q out of 101 today.
    I suspect if its not fully tweaked the problem will be worse.
     
  16. fred555

    fred555 Pub Member
    Lifetime Supporter

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Posts:
    7,930
    Likes Received:
    6,834
    Location:
    77W
    Back to being as bad as it was when the issue started.
     
  17. Titanium

    Titanium AI6US
    Lifetime Supporter

    Joined:
    May 23, 2013
    Posts:
    6,130
    Likes Received:
    6,120
    Location:
    Meadow Vista, Northern California
    The SID change will prevent the loss of the PIDs during signal reacquisition , but evidently there is something going on with the carrier. The signal drops on specific receivers sounds similar to what was documented a few months ago on 99w.
     
  18. armadillo_115

    armadillo_115 SatelliteGuys Pro

    Joined:
    Jun 10, 2015
    Posts:
    1,152
    Likes Received:
    845
    Location:
    Virginia
    H+I at 71% - 72% here.Switching transponder # down one digit to 3952 appears to have helped.Only a rare stutter here now...or maybe just a coincidence.
    Going up to 3954 made it worse.
     
    fred555 likes this.
  19. fred555

    fred555 Pub Member
    Lifetime Supporter

    Joined:
    Sep 18, 2014
    Posts:
    7,930
    Likes Received:
    6,834
    Location:
    77W
    It is happening on a Micro HD and Amiko Mini HD SE.
     
  20. Corrado

    Corrado SatelliteGuys Pro

    Joined:
    Apr 2, 2007
    Posts:
    2,311
    Likes Received:
    180
    Location:
    Hudson Valley Region, NY
    I noticed it Saturday morning when I sat down to watch Rat Patrol. I already had the SIDs saved as 0 on these as well as many custom named channels I have saved and figured it was something on their end with the encoding.

    On a bright side for those in upstate NY, we are about to get H&I locally on channel 13.3 from WNYT in Albany. I noticed the guide info is already being transmitted. I guess we're going to lose the weather channel for the change.
     

Separate names with a comma.

More...