Signal Strength

JeremyL

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Jun 1, 2006
218
3
Chatham, IL
Looking for some advice. We've had terrible rain fade. I never had problems like this in my previous home (>5 years ago) with Dish or DirecTV. There are no trees in the LOS that could impact the signal, either.

I'm wondering if my dish alignment needs adjusted. I've attached pics of the signal strength on a normal day. I apologize if I've included too much or too little. Please let me know if you would like anything else to help.

I thought I'd ask for help here before spending hours on the phone with DirecTV.


Also, are there any installers in the Central Illinois area that I could get to install a dish heater?
 

Attachments

907TECH

SatelliteGuys Pro
Aug 29, 2018
262
276
Alaska
Yes, your dish needs pointing. 99 and 103 are Ka band, dishes have a narrower beamwidth on 99 and 103 than on Ku band 101. You can have fairly good signals on 101, but not 99 and 103. You want to adjust for good signals on all 3.
 
Last edited:

HoTat2

SatelliteGuys Pro
Jun 12, 2012
1,167
293
Los Angeles, CA.
Yep ...

Clearly the dish is out of alignment affecting the much narrower beam peak Ka band signals ....

Sent from my LM-V405 using Tapatalk
 

texasbrit

SatelliteGuys Pro
Pub Member / Supporter
Apr 12, 2006
3,626
349
Yes, thos signals are terrible. Your 99 and 103 signal should all be in the high 80s to mid 90s (except for the spotbeams on 99s/103s.
 

HoTat2

SatelliteGuys Pro
Jun 12, 2012
1,167
293
Los Angeles, CA.
Also, I wonder if these displays are from an old receiver like an H/HR20 or something that DIRECTV doesn't bother to update their signal level screens any longer?

As I notice that 103(ca) tps. 1-8 are still showing as "N/A" when they should all now have levels on them (or at least zeros if out of alignment) ever since T15 began broadcasting on them several months ago.

Sent from my LM-V405 using Tapatalk
 

comp9

SatelliteGuys Pro
Jan 24, 2017
611
201
PA
Also, I wonder if these displays are from an old receiver like an H/HR20 or something that DIRECTV doesn't bother to update their signal level screens any longer?

As I notice that 103(ca) tps. 1-8 are still showing as "N/A" when they should all now have levels on them (or at least zeros if out of alignment) ever since T15 began broadcasting on them several months ago.

Sent from my LM-V405 using Tapatalk
Those are the new GUI screens so it is a Genie system
 

JeremyL

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Jun 1, 2006
218
3
Chatham, IL
Also, I wonder if these displays are from an old receiver like an H/HR20 or something that DIRECTV doesn't bother to update their signal level screens any longer?

As I notice that 103(ca) tps. 1-8 are still showing as "N/A" when they should all now have levels on them (or at least zeros if out of alignment) ever since T15 began broadcasting on them several months ago.

Sent from my LM-V405 using Tapatalk
No, it's an HR54.
[automerge]1582129013[/automerge]
Thanks for you help, everyone! I'm getting in touch with Direct to schedule someone to realign the dish.
 
  • Like
Reactions: Jimbo

HoTat2

SatelliteGuys Pro
Jun 12, 2012
1,167
293
Los Angeles, CA.
No, it's an HR54.
[automerge]1582129013[/automerge]
Thanks for you help, everyone! I'm getting in touch with Direct to schedule someone to realign the dish.
Those are the new GUI screens so it is a Genie system
Ok, ...

Strange then that your 103(ca) tp. screen still reads the outdated "N/A" for tps. 1-8, which have long been activated and lit up.

Just like my HR54's 103(ca) screen has all tps. 1-24 authorized and with levels for months now. ...

Sent from my LM-V405 using Tapatalk
 

Jimbo

SatelliteGuys Master
Lifetime Supporter
Jul 14, 2005
62,047
3,352
NW Ohio - Buckeye Country
Ok, ...

Strange then that your 103(ca) tp. screen still reads the outdated "N/A" for tps. 1-8, which have long been activated and lit up.

Just like my HR54's 103(ca) screen has all tps. 1-24 authorized and with levels for months now. ...

Sent from my LM-V405 using Tapatalk
Those tps aren't tied to a RB LNB by chance, are they ?
Meaning it takes a RB LNB to see them correctly .
 
  • Like
Reactions: comp9

slice1900

SatelliteGuys Pro
Feb 14, 2015
1,244
552
IA
Good guess ...

As that may indeed be the case since I admittedly have a SWiM type SL-5RB myself ...

Sent from my LM-V405 using Tapatalk
Why would they only show up on reverse band?

They show on my H24 and I don't have a reverse band LNB, something odd is happening with his HR54.
 

HoTat2

SatelliteGuys Pro
Jun 12, 2012
1,167
293
Los Angeles, CA.
Why would they only show up on reverse band?

They show on my H24 and I don't have a reverse band LNB, something odd is happening with his HR54.
That's just it, they shouldn't show up only with a RB LNB. But the assumption was that it might be a firmware issue for non-RB LNBs that DIRECTV engineers just didn't bother to correct which I see now is incorrect.

Thus as you suggest, I guess it's just something odd going on with the OP's receiver then.

Sent from my LM-V405 using Tapatalk
 

JeremyL

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Jun 1, 2006
218
3
Chatham, IL
Signal on 99/103 looks low.

Until they come out to fix it, I would show all channels in the guide and switch to the SD version.
They're coming out tomorrow morning to fix it, so I should be able to get through tonight. We have clear skies and so far it's only been a problem during rain or heavy cloud cover.
 

Users Who Are Viewing This Thread (Total: 1, Members: 0, Guests: 1)

Latest posts

Top