T2-MI transponders

Brct203

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Dec 24, 2016
1,053
1,042
Connecticut
Has anyone managed to receive any of the T2-MI transponders on SES6 @40.5W?

last year I erroneously posted that I was able to scan in those transponders on my Mio4K using TNAP but I was mistaken. While the MIO4K is able to lock on those transponders (while my Amiko can't), it only scans in a data service 0x320. Same on all the T2-MI transponders that I can lock in on 40.5W.

However on 58W there's a channel on 3798H that scan in as T2-MI Caracol. Unfortunately it's encrypted so I don't know if it's working.

Any idea? Also does anyone know of any other T2-MI signal on any satellite receivable in North America?

Thanks
 
  • Like
Reactions: lost_mesa

primestar31

SatelliteGuys Master
Lifetime Supporter
Mar 15, 2005
8,761
5,168
Beta Omicron Delta III
The T2MI ones on 40.5W are circular, and you can receive them, but at only about 1/2 power without a circular feed. They are the only ones I know about at present for our side of the world.
 

Brct203

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Dec 24, 2016
1,053
1,042
Connecticut
right it is indeed circular, and I have a circular feed (Titanium C1W-PLL with the dielectric slab, mounted as a side-car to my linear C2-PLL). While the reception is marginal on some transponders, it is reasonably strong on others. So my question is more about the actual demodulation of the signal in the receiver. Lyngsat and PortalEDS list some channels, I can lock on the signal with some margin, but am only scanning in what appears like a data service.
 

Brct203

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Dec 24, 2016
1,053
1,042
Connecticut
What image are you using?

TNAP3 has chosen to not include the T2MI driver as it negatively affects blind scan and service logging performance.
I tried with TNAP that came with the receiver. I did notice in the "information" page in TNAP3 that its kernel does not include T2-MI.
 

Brct203

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Dec 24, 2016
1,053
1,042
Connecticut
Update.. I got it working!

No luck with the TNAP1 image, no luck with OpenVix, but, PurE2 and OpenPLI worked fine

I managed to scan in some channels on 3999L, 4012L and 4183L
several HD channels, plus some radio stations. Excellent picture quality.

on PurE2, a blind scan found them
on OpenPLI, I could not figure out how to blind scan (!) so I scanned the T2-MI transponders through signal finder.

Note that i'm receiving 40.5W through a side-car LNBF. When I get a chance I will insert the dielectric slab in the main LNBF and scan from there, that should bring a few of the other T2-MI transponders

Is there a newer image of TNAP1 than what came with my receiver? I'm wondering if maybe the T2-MI support is more recent than the TNAP image that I have (I know TNAP2 is not recommended on teh Mio4K and that TNAP3 does not do T2-MI)
Also, what's with the blind scan on openPLI? Is it hiding somewhere?

thanks
 

SDA_FL_USA

SatelliteGuys Pro
Jun 15, 2018
156
170
FL
Openpli does not come with blindscan. Download the plugin with the plugin menu.
Was the images you tested current? All the image teams use the tuner driver provided by Edision and they should work the same as long as they are the same kernel version.Tnap3 uses a driver that works best for scanning but no-T2MI.
 
  • Like
Reactions: Brct203

Brct203

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Dec 24, 2016
1,053
1,042
Connecticut
Openpli does not come with blindscan. Download the plugin with the plugin menu.
Was the images you tested current? All the image teams use the tuner driver provided by Edision and they should work the same as long as they are the same kernel version.Tnap3 uses a driver that works best for scanning but no-T2MI.
Thanks for the info about openPLI!
I used a current image of OpenPLI 7.2 (dated March 23, if I remember correctly)
for PurE2 and openVix, those were images from some time late last year, probably around late summer/early fall
 

SDA_FL_USA

SatelliteGuys Pro
Jun 15, 2018
156
170
FL
Thanks for the info about openPLI!
I used a current image of OpenPLI 7.2 (dated March 23, if I remember correctly)
for PurE2 and openVix, those were images from some time late last year, probably around late summer/early fall
I think T2MI has been a work in progress and from my experience the tuner driver is a little buggy requiring reboots after some blindscans. I have the no T2MI tuner driver on all my 4 slots and they are running kernel version 5.5.0. images. The newest kernel is 5.5.9 but haven't upgaded.
 

Users Who Are Viewing This Thread (Total: 1, Members: 0, Guests: 1)

Top