Canon Network Printer Madness

david_jr

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Pub Member / Supporter
May 7, 2007
2,373
608
Hancock, MA - The Berkshires
I had a Canon MX 870 network printer for several years that I never had any problems with until the print head finally gave up the ghost. So I decided to replace it with a new Canon printer since I have always been a fan of their equipment. I am not an IT guy by any stretch, but usually can do simple networking like connecting to a network. So I looked at the Canon printers and settled on a business class machine, Maxify MB 2720. I read reviews on Amazon which were mixed with a lot of people complaining about network setup. I ignored those thinking that they were just the usual morons who can't really do anything right and ordered the printer. When the printer came I set it up myself using wifi on my previous router a Netgear R6300 v2. I also have most of my house wired for a LAN with a Netgear switch in my basement and 2 hard wired network jacks in each room of the house. Well the printer worked good for a couple of weeks. I fell in love with the speed and print quality. The output of this machine is really far superior to any other printer I have ever owned. Everything worked great for a couple of weeks and then the gremlins started. You would go to print and the printer would be offline. No matter what I did it would not change to online. I was using it from my laptop, my wife was using it from her laptop and I also used it from a desktop in the house and the kids used it from another desktop in the house. Each had varying degrees of issues once this gremlin started at varying times. So the only solution I had was to keep deleting the printer from the devices and printers and reinstall, which would work for a while and then it would go offline again. Sometimes it would not work as the computer just wouldn't see the printer on the network. So my older son set the printer up on a fixed IP address. And that seemed to work for a while. And then it would go offline again. And we would have to do the delete and reinstall routine whenever we needed to print. Then we upgraded our DSL internet from 3.0 Mbps to 15 Mbps which required us to ditch our Netgear router and use the phone company's (Fairpoint Communications) router and modem combo a Smart RG 555AC (no cable TV available here DSL is only game in town). My son again set the printer up with a static IP address of 192.168.1.86 and everything seemed to be working fine again for a few more weeks and then all of a sudden offline again. Sometimes I would plug a network cable into my laptop when I was trying to print and the printer would then go online and let my document print. The last few days my laptop will not print even with the network cable attached no matter what I try. I tried scanning from the printer to my laptop but the printer does not show my laptop in the list of PC's, but my wife's laptop is there. I have tried searching for a solution to this problem, but have not found a reliable answer that works. I tried removing the check for "SNMP Status Enabled" under port configuration as one suggested fix I found, but that did not help. I am really at wits end with this thing. Any suggestions or help would be greatly appreciated.
 

Yoda_One

Member
Aug 8, 2016
10
4
Florida
First off, what is your home base IP address???? Your best option would be to disengage the printer Static address and let the router set the IP address dynamically. You are probably beyond the present range of the designated internal home address set in the router.
 

david_jr

Thread Starter
SatelliteGuys Pro
Pub Member / Supporter
May 7, 2007
2,373
608
Hancock, MA - The Berkshires
Okay just to update this thread, the printer is working again. We were fighting with it, er uh, working on it and we re entered the wifi key and then the printer showed that there was a firmware update which we downloaded. After the firmware update we used the Canon IJ Utility to reset the network, which changed the IP address. So then we removed all of the printers from all of our devices and reran the setup and all machines seem to be working at the moment. We will see how long this lasts. Hope this possibly helps someone else who might be having the same problem.

Thanks for the input Yoda but I couldn't figure out the base IP address.
 

Users who are viewing this thread

Users Who Are Viewing This Thread (Total: 0, Members: 0, Guests: 0)

Top