Reset Required Every Day (1 Viewer)

Status
Please reply by conversation.

skistowe

Thread Starter
Member
Mar 11, 2007
11
0
I have a strange problem. Suddenly when I turn on my tv each day there is a picture/program for about 15 seconds then it goes black. Sometimes I get 0-0 Channel not available.

I use the menu, perform a satellite setup, go through all the steps, it downloads the program guide and finally I have normal Directv programming. This is getting annoying. I haven't called Directv because that is frustrating.

Does anyone have any suggestions or experienced this?

Thanks
 

raoul5788

Studebaker driver
Staff member
HERE TO HELP YOU!
Supporting Founder
Lifetime Supporter
Dec 28, 2004
30,344
14,021
Cheshire CT
I have a strange problem. Suddenly when I turn on my tv each day there is a picture/program for about 15 seconds then it goes black. Sometimes I get 0-0 Channel not available.

I use the menu, perform a satellite setup, go through all the steps, it downloads the program guide and finally I have normal Directv programming. This is getting annoying. I haven't called Directv because that is frustrating.

Does anyone have any suggestions or experienced this?

Thanks

You are right, it is annoying, and it's not even happening to me! Do you have issues in your area with power spikes or drops? If you have a ups, try putting your receiver on it. Just a guess.
 

jcrandall

Proud Staff Member
Staff member
HERE TO HELP YOU!
Apr 3, 2005
10,893
368
Central Michigan
Try some basics like "reset everything" which erases al recodings, and resets all settings.

If it doesn't get better, call and explain the problem to tech support and get a new receiver sent out.
 

Jimbo

SatelliteGuys Master
Lifetime Supporter
Jul 14, 2005
63,622
4,058
NW Ohio - Buckeye Country
The OP did not say what rec. he was talking about, but I use to have this happen once in a while on my H20-100, maybe once every month or two.
I usually do a reset once and it's good to go for awhile.
I would get the 0-0 as well and I think nothing in the guide.
It hasn't happened in awhile now.

Jimbo
 

microbeta

SatelliteGuys Guru
Sep 19, 2007
149
0
Norwich, CT
I have a strange problem. Suddenly when I turn on my tv each day there is a picture/program for about 15 seconds then it goes black. Sometimes I get 0-0 Channel not available.

I use the menu, perform a satellite setup, go through all the steps, it downloads the program guide and finally I have normal Directv programming. This is getting annoying. I haven't called Directv because that is frustrating.

Does anyone have any suggestions or experienced this?

Thanks
First try a menu restart.

Menu->Parental, Fav's & Setup->System Setup->Reset->Restart Receiver

A word about this menu.
  • "Restart Receiver" will do just that, reboot your machine.
  • "Reset Defaults" will restart the machine and reset all the systems setting to defaults. You will have to go reset things like "Rec. Defaults" from the Manage Recordings menu.
  • "Reset Everything" amounts to formatting the hard drive. You will lose everything including all your recordings.
IMHO, Reset Everything is an extreme measure.

Before I did that I would force a download of the NR(national release firmware).

There are instructions in the CE forum on forcing a download. PM me if you have a problem.

If you don't feel comfortable with all this then call DirecTV before you blow away your hard drive.

Mike
 
Last edited:

johnm356

Well-Known SatelliteGuys Member
Jul 28, 2005
34
0
I have a strange problem. Suddenly when I turn on my tv each day there is a picture/program for about 15 seconds then it goes black. Sometimes I get 0-0 Channel not available.

I use the menu, perform a satellite setup, go through all the steps, it downloads the program guide and finally I have normal Directv programming. This is getting annoying. I haven't called Directv because that is frustrating.

Does anyone have any suggestions or experienced this?

Thanks


You're not alone - I'm going through the exact same thing with my H20, it started about 2 months ago, but only occasionally.
But lately it's gotten worse, it's happening almost every morning now. I turn it on and get nothing but a blank screen - all the channels become "0-0" and the Channel Guide is filled with the same, repeating entry; "Regular Schedule". I called DTV (several times over the course of a week) and went through all the usual troubleshooting steps, including a forced firmware download, nothing worked. They concluded the receiver was going bad. Funny thing is, a simple reset clears up the problem, at least for the remainder of that day. Once reset, I can turn the system on & off several times a day with no issues, but it returns each morning. Whatever is causing this, is happening during the night. I STILL don't know if it's a bad receiver, or something on their end.

The installed firmware version shown is: 0x4062 - Wed 04/02 at 3:11a ..which is right around the time the problem started.

A DTV "tech" (and I use that term loosely) came out. He pulled into my driveway and never even shut the van off - he marched over to my deck where the dish is located and as he was peeping through his little hand-held angle finder, announced; "You have to cut down all the trees in your backyard!"

He couldn't explain why he was looking into the sky at least 45 degrees from the dish azimuth. ..or if my trees were a problem, why I never saw a "Searching for Satellite" message. ..or why none of my three other receivers in the house had any issues. ..or why a simple reset cleared up the problem. On top of that, he didn't even have a receiver with him, which was the whole point of the trip. What a stooge. Once he realized he wasn't going to BS me - he just turned tail, jumped into his truck and drove off. Probably late for a crack buy. ..gotta love those Ironwood scamps.

DTV ended up sending me a replacement (FedEx) to install myself, but it's the newer H21. I'm going to set that up this morning and give it a go. But I think I'll hang onto the H20 for a couple of days before returning it, just in case. I don't want to fix one problem, and inherit three new ones... Besides, yours is the first post I've seen talking about the same problem as I have. I thought I was alone, so maybe my receiver isn't really broke after all...
 
Last edited:
Status
Please reply by conversation.

Users who are viewing this thread

Users Who Are Viewing This Thread (Total: 0, Members: 0, Guests: 0)

Top