722K with OTA Module locking up

GreeneDish

GreeneDish

Thread Starter
SatelliteGuys Guru
Jan 30, 2009
131
20
Central VA
So here is the story:
About two weeks ago my 722K started freezing up once every two to three days..
By this I mean that:
When switching channels, the info banner would stay on the old channel, the picture would switch, and the sound would not follow a pattern (sometimes switch and sometimes not).
At this point, the remote would stop functioning and a reset was required.
Occasionally, even this did not work and it would take 4 or 5 tries to get it back.
When it took more than one try, it would start up like it should but as soon as the channel was changed it would lock again.

I checked my temps and everything looked good except for the max (90/118/138).
Just in case, I removed the doors to my cabinet but the problem continued.

Stumped, I actually started tracking the problem and found that it only happened when switching away from a OTA channel.
After pulling the OTA module, I have not had any issues for three days now.

Based on this my assumption is that the OTA module is failing which brings up a few questions:
1. Since I purchased this separately from DISH is it covered by the service plan?
2. Is this a known issue that will repeat with a new module.
3. Would the Ebay Dual Fan unit help with this or is it temperature independent.

I am planning on waiting till the end of the week to confirm it is the OTA module before contacting Dish so I am just trying to collect information for now.

Thanks,
 
C

cougarcat454

New Member
Jan 23, 2012
2
0
Iowa
Interesting. I just installed an OTA module in my 722. Now if I watch tv for an extended time, I think only on the OTA channels the remote will not do anything after a certain amount of time. I hit the guide button and nothing happens. Try to channel up or down and nothing, hit the info button and nothing. The only way to get it to work again is to either hit the reset button or unplug the unit and plug it back in. This only started happening since I installed the OTA module. Has happened twice now and both times I was watching an OTA channel. Nothing happens at all, it just keeps showing the current show I am watching as if the remote has not been activated at all, can continue to watch the current channel as long as I want to no freeze up or anything perfect picture etc... Went to change channels or look at the guide and no response at all. Only way out of the current channel and to get the thing working again is to hit reset button or unplug the receiver and wait for a reboot.
 
Last edited:
GreeneDish

GreeneDish

Thread Starter
SatelliteGuys Guru
Jan 30, 2009
131
20
Central VA
That sound like the same problem to me.
Try pulling the module and see if, like mine, it solves the lockup.
 
MikeD-C05

MikeD-C05

Pub Member / Supporter
Pub Member / Supporter
Nov 25, 2003
27,830
19,419
Nederland , Texas
I deleted all channels and unplugged the module and reinserted it after I did a reboot on my receiver: unplugged it and replugged it back in. Any problems with the ota module stopped when I did that.
 
GreeneDish

GreeneDish

Thread Starter
SatelliteGuys Guru
Jan 30, 2009
131
20
Central VA
I did not try deleting, rebooting and reinstalling channels. I will give that a try.
 
C

cj43

SatelliteGuys Family
Feb 26, 2007
64
0
Oklahoma City, OK
Interesting. I just installed an OTA module in my 722. Now if I watch tv for an extended time, I think only on the OTA channels the remote will not do anything after a certain amount of time. I hit the guide button and nothing happens. Try to channel up or down and nothing, hit the info button and nothing. The only way to get it to work again is to either hit the reset button or unplug the unit and plug it back in. This only started happening since I installed the OTA module. Has happened twice now and both times I was watching an OTA channel. Nothing happens at all, it just keeps showing the current show I am watching as if the remote has not been activated at all, can continue to watch the current channel as long as I want to no freeze up or anything perfect picture etc... Went to change channels or look at the guide and no response at all. Only way out of the current channel and to get the thing working again is to hit reset button or unplug the receiver and wait for a reboot.

I've noticed the same problem. Must be a feature they added free of charge in software version L750 since I don't remember it happening with older software versions.
 
M

mdavej

SatelliteGuys Pro
Sep 19, 2010
971
47
Southeast
+1

Same issue here. Never happened before L750. Your module is probably fine. Delete/Re-add is probably a waste of time. Just have to live with it until a new version comes along.
 
S

sleeprae

New Member
Jan 23, 2012
1
0
Kansas City
Another "me too" - same symptoms and required reboot for resolution. It started one or two weeks ago, and I just recently confirmed that I am running L750. Thus far, it hasn't locked up when recording something, but I'm sure it's only a matter of time--and then I'm likely to switch from irritated and annoyed to furious.
 
Nominal

Nominal

SatelliteGuys Pro
Pub Member / Supporter
Jul 16, 2008
230
83
Houston, Texas
Yep, I'm having the lock-up situation when first tuning to an OTA station. The banner stays on the screen, receiver unresponsive to all commands requiring a reboot to get things back. Only started happening since L750.
 
GreeneDish

GreeneDish

Thread Starter
SatelliteGuys Guru
Jan 30, 2009
131
20
Central VA
I will have to check my software version but suspect I am up to date.
Based on the responses, I think I will wait to contact Dich about a replacement and see if they send out a fix first.
At least I still get my locals just not in HD.
 
MikeD-C05

MikeD-C05

Pub Member / Supporter
Pub Member / Supporter
Nov 25, 2003
27,830
19,419
Nederland , Texas
I noticed this happened recently when I was in dual mode. I rarely use dual mode , but I used it this last weekend and sure enough lock up and reboot. Now in single mode I tested it vigorously and no lockups or reboots. So it must just effect dual mode.
 
C

cougarcat454

New Member
Jan 23, 2012
2
0
Iowa
Did the remove channels, take out module, reinstall, reboot, rescan etc.. and it did not help:(
 
Nominal

Nominal

SatelliteGuys Pro
Pub Member / Supporter
Jul 16, 2008
230
83
Houston, Texas
I noticed this happened recently when I was in dual mode. I rarely use dual mode , but I used it this last weekend and sure enough lock up and reboot. Now in single mode I tested it vigorously and no lockups or reboots. So it must just effect dual mode.

Not for me, I keep my DVR in Single Mode and it still happens to me.
 
M

mdavej

SatelliteGuys Pro
Sep 19, 2010
971
47
Southeast
I think it may also be related to signal strength. If I tune to a weak OTA channel, it will lock up. A strong one will not.
 
M

Massmur

SatelliteGuys Family
Feb 21, 2006
42
0
Several years ago when viewing OTA with a 722, when signals got weak and intermittently dropped out, the software would crash as described here. The unit would usually automatically re-boot within a few minutes. It went away after a while probably with new software. You all should complain to Dish anyway under the squeaky wheel-grease concept.
 
A

Arcade

SatelliteGuys Pro
Aug 23, 2006
241
6
Beaumont, TX.
My 722k started locking up as soon as L750 came out. Not sure it has anything to do with OAT though.
What happens is that my remote as well as the buttons on the front of the unit will do nothing.
I know my remote still works because it will still control my TV volume just fine.
When this happens (like it just did tonight), I have to do a power button reset.
So far I have had to do this about 8 to 10 times since L750 reared its ugly head on my unit.
 
MikeD-C05

MikeD-C05

Pub Member / Supporter
Pub Member / Supporter
Nov 25, 2003
27,830
19,419
Nederland , Texas
My 722k started locking up as soon as L750 came out. Not sure it has anything to do with OAT though.
What happens is that my remote as well as the buttons on the front of the unit will do nothing.
I know my remote still works because it will still control my TV volume just fine.
When this happens (like it just did tonight), I have to do a power button reset.
So far I have had to do this about 8 to 10 times since L750 reared its ugly head on my unit.


Try to unplug the 722k and leave it for a couple of minutes and then plug it back in. It is called a hard reset. This is needed sometimes after a software update to help it work again.
 
M

Massmur

SatelliteGuys Family
Feb 21, 2006
42
0
An OTA signal that is dropping in and out presents challenges to the decoding. It is this that is crashing the operating system and causing the lockups. It's the software.
 
dwarren2

dwarren2

SatelliteGuys Pro
Pub Member / Supporter
Oct 30, 2003
4,076
287
Rochester, NY Region
If you have a 1000.x Dish. ignore the info on the point screen for Dish 500, etc. It's outdated. align the Dish till you get a green locked message on the strength bar and the name of the sat. Then press Done.
 

Similar threads

Y
Replies
3
Views
738
Yespage
Y
E
Replies
4
Views
520
tanman
tanman
RonaldoAntena
Replies
4
Views
415
TheKrell
TheKrell
Kali05
Replies
4
Views
391
HipKat
HipKat

Users Who Are Viewing This Thread (Total: 0, Members: 0, Guests: 0)

Top