Edision OS Mio 4K first impressions

Discussion in 'Android and Enigma/Linux Based STB Discussion' started by Corrado, Apr 15, 2019.

  1. N6BY

    N6BY Geek Lifetime Supporter

    Joined:
    Mar 1, 2006
    Posts:
    1,763
    Likes Received:
    1,160
    Location:
    Roseville, CA 121W
    I used to have a long wire antenna outside, but either the wind or collision with a large bird broke it. I can't put it in my attic because the roof has foil backed insulation inside.

    Does someone have a screenshot handy of the SDR program running on an OS Mio?
     
  2. Titanium

    Titanium AI6US Lifetime Supporter

    Joined:
    May 23, 2013
    Posts:
    6,335
    Likes Received:
    6,517
    Location:
    Meadow Vista, Northern California
    Here are a few screenshots of the Enigma2 Radio running on the OS Mio 4k. The program works well for FM broadcast and simple service listening. The plugin would greatly benefit from someone with Linux skills to help add direct key entry, s-meter, squelch, etc. :)



    2.jpg
    3.jpg
    4.jpg

    1.jpg
     
    N6BY, Corrado and primestar31 like this.
  3. KE4EST

    KE4EST SatelliteGuys Is My Second Home Staff Member HERE TO HELP YOU!

    Joined:
    Aug 9, 2004
    Posts:
    24,521
    Likes Received:
    4,887
    Location:
    EM75xb
    :facepalm
     
  4. Corrado

    Corrado Topic Starter SatelliteGuys Pro

    Joined:
    Apr 2, 2007
    Posts:
    2,335
    Likes Received:
    207
    Location:
    Hudson Valley Region, NY
    This is very interesting. I already have a RTL- SDR dongle for amateur radio use. I never realized applications such as these with a satellite receiver.

    I got my 950Q dongle yesterday but I may experiment with the RTL- SDR first. This might make a nice show and tell at the club meeting.
     
    Titanium likes this.
  5. Titanium

    Titanium AI6US Lifetime Supporter

    Joined:
    May 23, 2013
    Posts:
    6,335
    Likes Received:
    6,517
    Location:
    Meadow Vista, Northern California
    If we could interest some RTL-SDR Linux users in E2, might have a SDR plugin that rivals the popular SDR computer software. From what I understand, much of the Linux RTL code could be brought across to E2. :glasses

    satdreamgr/SDGRadio
     
    #25 Titanium, Apr 16, 2019
    Last edited: Apr 16, 2019
  6. voomvoom

    voomvoom SatelliteGuys Master

    Joined:
    May 18, 2004
    Posts:
    6,647
    Likes Received:
    19
    Location:
    Lizella, Georgia Republic
    I don't have the MIO, so I don't have the
    TNAP image to play with. I'm using an Octagon sf4008 with the SatDreamGR 6 image, after seeing Brian's screenshots I can see the TNAP image is more loaded than the SatDreamGR 6 image? So far I've only been able to listen to FM local stations. Here are some screenshots from the sf4008:
    RTL-SDR-01.jpg RTL-SDR-02.jpg
    Plugins page
    RTL-SDR-03.jpg
    FM with RDS On
    RTL-SDR-04.jpg
    FM with RDS Off
    RTL-SDR-05.jpg
    Menu page
    RTL-SDR-06.jpg
    Info page
    RTL-SDR-07.jpg RTL-SDR-08.jpg
    Log page
    RTL-SDR-09.jpg RTL-SDR-10.jpg
    Hope this is some use to anyone..!!!!

    Al
     
    N6BY and Corrado like this.
  7. Titanium

    Titanium AI6US Lifetime Supporter

    Joined:
    May 23, 2013
    Posts:
    6,335
    Likes Received:
    6,517
    Location:
    Meadow Vista, Northern California
    When in the Sdr Plugin, Press the Red Button to swap between modes (FM, NFM, LSB, USB, AM, DAB).

    Press CH +/- to allow kc tuning resolution for NFM, AM, SSB.

    Press Green to save current Frequency and mode to the selected memory.

    Press Menu to enter settings screen, Green to save settings.
     
    primestar31 likes this.
  8. voomvoom

    voomvoom SatelliteGuys Master

    Joined:
    May 18, 2004
    Posts:
    6,647
    Likes Received:
    19
    Location:
    Lizella, Georgia Republic
    I can do this and have...
    EDIT:
    My options are, FM, AM, LSB, USB, and DAB/DAB+


    All this does for me, is increase or decrease the frequency up or down

    This works, but only the FM is good to me. AM, if I new the correct number to use for say 940 AM, maybe I could get it to work? I have tried 0.9400; 9.4; 94.0; 940.0 and none have worked? I haven't tried any of the other modulations yet...

    The 6th screenshot in my above post, is my MENU page. As you can see it's very different from yours? Basically there is nothing to save, or change really?
    This screenshot:
    RTL-SDR-06.jpg

    THANKS for trying to help Brian..!!

    Al
     
  9. johnnynobody

    johnnynobody SatelliteGuys Pro

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Posts:
    2,207
    Likes Received:
    183
    Location:
    42N 103W
  10. voomvoom

    voomvoom SatelliteGuys Master

    Joined:
    May 18, 2004
    Posts:
    6,647
    Likes Received:
    19
    Location:
    Lizella, Georgia Republic
    Absolutely
    This site is full of Kind People
    RICH with Knowledge
    More than willing to help when they can
    Makes me feel Richer
    And I'm certainly Blessed for there HELP..!!!!
     
  11. N6BY

    N6BY Geek Lifetime Supporter

    Joined:
    Mar 1, 2006
    Posts:
    1,763
    Likes Received:
    1,160
    Location:
    Roseville, CA 121W
    Thanks for the screenshots. Is that 1TB solid state drive internally mounted or do you have to hang it off the back?
     
  12. Titanium

    Titanium AI6US Lifetime Supporter

    Joined:
    May 23, 2013
    Posts:
    6,335
    Likes Received:
    6,517
    Location:
    Meadow Vista, Northern California
    Yep, the RTL-SDR is $20... LOL
     
    comfortably_numb and primestar31 like this.
  13. voomvoom

    voomvoom SatelliteGuys Master

    Joined:
    May 18, 2004
    Posts:
    6,647
    Likes Received:
    19
    Location:
    Lizella, Georgia Republic
    It's inside of the sf4008
     
  14. Jim S.

    Jim S. When someone asks you if you're a god, you say yes Lifetime Supporter

    Joined:
    Jan 2, 2006
    Posts:
    5,044
    Likes Received:
    487
    Location:
    FN11od
    The common RTL SDR devices don't tune down low enough to receive AM broadcasts. (Unless you have one that's been modified to support direct sampling, *and* the software supports it.)
     
    Titanium likes this.
  15. Titanium

    Titanium AI6US Lifetime Supporter

    Joined:
    May 23, 2013
    Posts:
    6,335
    Likes Received:
    6,517
    Location:
    Meadow Vista, Northern California
  16. N6BY

    N6BY Geek Lifetime Supporter

    Joined:
    Mar 1, 2006
    Posts:
    1,763
    Likes Received:
    1,160
    Location:
    Roseville, CA 121W
    This one referenced earlier by primestar31 supports direct sampling and goes down to 500 KHz:

     
    #36 N6BY, Apr 18, 2019
    Last edited: Apr 18, 2019
    primestar31 likes this.
  17. Titanium

    Titanium AI6US Lifetime Supporter

    Joined:
    May 23, 2013
    Posts:
    6,335
    Likes Received:
    6,517
    Location:
    Meadow Vista, Northern California
    Correct, the Enigma2 Radio plugin on the mio 4k supports the ability to enable direct sampling with the RTL-SDR Blog model dongle. No downconverter is necessary with this specific dongle to tune down to AM broadcast band if Direct Sampling is enabled in the menu. :)
     

Separate names with a comma.

More...